Plan voor snellere inspecties
Meer dan 150 merken en retailers tekenden na die ramp een akkoord om tegen het einde van augustus alle 1.500 Bengaalse textielfabrieken te inspecteren, maar die inspecties komen volgens H&M veel te traag op gang.
Volgens Helena Helmersson, verantwoordelijke voor duurzaamheid bij H&M, moet er ook een nationaal plan komen voor de inspecties. “Het mag niet afhankelijk zijn van welk merk aankoopt bij de fabriek, het moeten alle fabrieken zijn. Ze moeten meer middelen vrijmaken om de inspecties sneller te laten verlopen”, zegt ze aan Reuters. H&M koopt momenteel ongeveer 80 procent van zijn kleding in Bangladesh.
Hogere lonen
Volgens de Bengaalse overheid zal het echter vijf jaar duren eer alle fabrieken gecontroleerd zijn. Bangladesh heeft slechts 200 gekwalificeerde inspecteurs en het tempo van de inspecties ligt dan ook zeer laag.
Daarnaast blijft H&M ook ijveren voor hogere lonen. Het wil dan vooral dat de lonen van textielarbeiders jaarlijks worden herbekeken en niet om de vier jaar, zoals dat nu het geval is. “Als de inflatie stijgt, dan moeten ook de lonen stijgen”, zegt Helmersson.