Na al een recordjaar 2023, start ook 2024 sterk voor Hugo Boss. De nieuwe strategie van de Duitse modegroep zorgt voor groei in alle markten, met uitzondering van China.
Alleen China hapert
De omzet van Hugo Boss steeg met 5% in het eerste kwartaal tot ruim 1 miljard euro. Beide merken, dus Hugo en Boss, net zoals alle regio’s en alle kanalen droegen bij aan de groei. Alleen in China was er een achteruitgang door het zwakke lokale consumentensentiment. Ook de operationele winst (EBIT) groeide met 6% naar 69 miljoen euro. De operationele marge steeg met 10 basispunten. Verder slaagde de groep erin om de voorraden met 2% terug te dringen.
CEO Daniel Grieder is blij met de groei, want hij waarschuwde na de bekendmaking van de recordcijfers voor 2023 dat 2024 een iets minder jaar zou kunnen zijn door een zwak consumentenvertrouwen. “In een volatiele marktomgeving blijven we gefocust op een zorgvuldige uitvoering van onze ‘CLAIM 5’-strategie”, aldus de topman.
Zichtbaarder in warenhuizen
In de EMEA-regio steeg de omzet, gecorrigeerd voor wisselkoersschommelingen, met 5%, voornamelijk dankzij flinke omzetverbeteringen in Duitsland en dubbelcijferige groei in opkomende markten. In Noord- en Zuid-Amerika klom de omzet met 11%. Azië-Pacific landde op 4% groei, omdat China onder het niveau van vorig jaar bleef. Elders was er wel dubbelcijferige groei.
De fysieke retail groeide met 3%, volgens Hugo Boss door een grotere productiviteit in de winkels en een “gematigde” fysieke uitbreiding in 2023. Online steeg de omzet met 10%, terwijl de Duitse groep ook tevreden is dat winkeliers en warenhuizen via de groothandel 8% meer inkochten. De groep verbetert naar eigen zeggen zijn zichtbaarheid en penetratie in belangrijke warenhuizen. Om de zomercollectie te presenteren stunt dochtermerk Boss alvast met een luxueuze villa in Bali, een ‘echte’ voor de VIPs en een virtuele versie voor het grote publiek.