2023 was een recordjaar voor Hugo Boss. Het modemerk ziet zich bevestigd in zijn nieuwe strategie, die zich vooral op winstgroei richt.
Juiste strategie
De omzet van Hugo Boss klom vorig jaar met 18% tot het recordniveau van 4,2 miljard euro. Een solide prestatie voor een merk dat, zeker tijdens de coronajaren, in een zwart gat dreigde te vallen. Nog opvallender is weliswaar dat het bedrijfsresultaat met 22% steeg tot 410 miljoen euro, goed voor een marge van 9,8%.
De takken Boss en Hugo wonnen allebei aan marktaandeel, waardoor de Duitse modegroep de omzet- en winstdoelstellingen in 2023 tot twee keer toe naar boven kon bijstellen. CEO Daniel Grieder ziet er een bevestiging in dat zijn CLAIM 5-strategie, die nu het tweede jaar achter de rug heeft, de juiste is.
Hij heeft het over “versneld momentum” en “sterke prestaties in alle bedrijfsgebieden”. Zijn commentaar dient echter vooral om de analisten en aandeelhouders gerust te stellen, want die waren vorig kwartaal ontgoocheld over de hoge kostprijs van de groei.
Vertraging in omzet
Toch waarschuwt het bedrijf voor “zwak consumentensentiment”, waardoor de omzetdoelstelling van vijf miljard euro vertraging kan oplopen. Voor 2024 rekent de modegroep nu op een omzetgroei tussen 3 en 6%, maar een bedrijfsresultaat dat 5 tot 15% stijgt. Ook de winstmarge moet verbeteren tot een niveau tussen 10,0 en 10,7%. Hugo Boss blijft bij de doelstelling om in 2025 minstens 12% EBIT-marge te bereiken.
Dit jaar gaan zowel Boss als Hugo verder met de uitrol van hun nieuwste winkelconcepten. Vandaag zijn al ongeveer 200 winkels gerenoveerd. Daarnaast wil de retailer inzetten op digitalisering en kunstmatige intelligentie voor de aankoop, productie en logistieke activiteiten. Zo streeft Hugo Boss ook naar extra marktaandeelwinst in 2024.