Inno heeft z’n Brusselse vestigingen aan de Nieuwstraat en de Louizalaan heropend na een grondige restyling. De warenhuisketen meet zich een premium positionering aan met een exclusieve uitstraling.
Digitaal en premium
Met de verbouwing van twee Brusselse warenhuizen neemt Inno een nieuwe stap in het strategische herpositioneringsproject dat CEO Armin Devender in 2020 aanvatte, met twee duidelijke krachtlijnen: digitalisering en premiumisering. De retailer opende in 2021 een digitale marktplaats die als een verlengstuk van de 16 fysieke winkels fungeert: bezoekers treffen er ook merken aan die niet in de rekken van de warenhuisketen liggen.
Tegelijk startte het bedrijf met de verbouwing van z’n 16 vestigingen. De primeur was voor Schoten, later kregen onder andere Luik, Leuven en Waasland Shopping al hun make-over. De afgelopen maanden nam het bedrijf de belangrijke Brusselse vestigingen aan de Nieuwstraat en de Louizalaan onder handen. Die beleven nu hun grote heropening.
Nieuwe merken
“We positioneren Inno als een premium department store. In de parfumerieafdeling spelen we mee op het luxeniveau, in de modeafdelingen staan we voor premiummerken”, zegt Armin Devender. Tegelijk wil de warenhuisketen een democratische en toegankelijke bestemming zijn waar iedereen welkom blijft.
Wat er voor de shoppers verandert? Ze winkelen in een warm en trendy interieur waarin elke afdeling z’n eigen sfeer en karakter krijgt. De uitstraling is stijlvol en rustig, met zithoeken en planten. Opvallend zijn de grote digitale schermen en de kiosken met aanraakschermen bij de roltrappen en liften, die de klanten informeren. Nieuwe merken maken hun opwachting in verschillende afdelingen. Voor een pauzemoment met koffie, smoothies, salades, broodjes en desserts is er Inno-partner Bon.
Voor buitenlandse luxeshoppers biedt Inno in Brussel en Brugge vanaf juni de Global Blue service aan, die instant de btw op Belgische aankopen terugbetaalt.
Tij gekeerd?
De eerste resultaten van de herpositionering bij de Belgische warenhuisketen zijn meer dan hoopgevend: na twee moeilijke jaren realiseerde Inno in 2022 een positieve EBITDA van tien miljoen euro. Daarmee lijkt het tij gekeerd.
De moeilijkheden bij moederbedrijf Galeria Karstadt Kaufhof in Duitsland werpen weliswaar nog een schaduw over de retailer. Die warenhuisgroep gaat gebukt onder een zware schuldenlast en ondergaat een ingrijpende herstructurering. Maar Inno vaart een onafhankelijke koers. Geruchten over een mogelijke verkoop van de 16 Belgische winkels zijn voorbarig, meldde het Duitse bedrijf in februari.