De Italiaanse justitie heeft een afdeling van Dior onder curatele gesteld wegens beschuldigingen van arbeidsuitbuiting. Onderzoek naar de arbeidsomstandigheden binnen de mode-industrie in Italië viseert ook Armani en nog een tiental modehuizen.
‘Made in Italy’
Ruim de helft (50 tot 55%) van ’s werelds luxegoederen worden door kleine fabrieken in Italië geproduceerd, meestal in Toscane of rond Milaan. Alleen gaat dat er in de praktijk heel anders aan toe dan in het idyllisch beeld dat die beschrijving oproept. Het gaat vaak om bedrijven opgericht door Chinezen, die er (illegale) migranten tewerkstellen in soms schrijnende omstandigheden, zo ontdekten ook Italiaanse inspecteurs.
Een tak van LVMH, die instaat voor de productie van Dior-handtassen, is nu onder curatele geplaatst door een rechtbank in Milaan. Bij vier onderaannemers van het merk is vastgesteld dat sommige werknemers (waarvan 9 van de 32 niet in orde waren met hun verblijfsvergunningen) op de werkvloer moesten overnachten om de ateliers 24 uur op 24 – ook ’s nachts en op feestdagen – draaiende te houden. En dat onder slechte hygiëne- en gezondheidsomstandigheden. Zo kon het dat de leveranciers 53 euro aanrekenden voor een handtas die Dior voor 2.600 euro verkoopt.
Structurele misbruiken
Eerder dit jaar plaatste de Italiaanse rechtbank ook al een vennootschap van Giorgio Armani onder gerechtelijk bestuur. Die maatregel laat toe dat bedrijven onder toezicht de tijd krijgen om orde op zaken te stellen, zonder dat de werking stilvalt. Als het bedrijf afdoende kan bewijzen in regel te zijn, heft de rechtbank het toezicht op. LVMH en Armani staan weliswaar niet terecht, alleen de toeleveranciers in kwestie worden aangeklaagd voor uitbuiting.
Het Italiaanse onderzoek loopt ondertussen verder naar nog een tiental spelers in de mode-industrie. Om het onderzoek niet in gevaar te brengen, worden geen namen genoemd. De misstanden zijn immers “niet iets sporadisch bij afzonderlijke productiepartijen, maar een algemene en geconsolideerde productiemethode”, aldus een document dat Reuters kon inkijken.