De keuze voor luxe en exclusieve merken heeft de Bijenkorf geen windeieren gelegd: het voorbije jaar steeg de omzet op vergelijkbare basis met 4%, de winst ging zelfs 39% hoger. Ook debijenkorf.be legde mooie cijfers voor.
Keuze voor meer luxe en beleving
“Met de focus op premium experience sluit de Bijenkorf veel beter aan op de huidige wensen van onze klanten. Zij zoeken merken, service en een winkelbeleving van internationale allure. De strategie is er op gericht hen dit bij de Bijenkorf te bieden”, zei topman Giovanni Colauto bij de start van de transformatie.
Intussen blijken de eerste resultaten positief: de omzet in de zeven winkels die openblijven is met 4% gestegen. Bovendien ging ook de operationele winst erop vooruit: die dikte aan van 10,6 tot 14,7 miljoen euro.
Vijf vestigingen dicht
In 2013 tekende de Bijenkorf een nieuwe strategie uit: van de twaalf vestigingen moesten er vijf dicht. Op 1 januari 2014 gingen de deuren van de filialen in Arnhem en Enschede niet meer open en in het voorjaar van 2016 werden de huurcontracten voor de winkels in Groningen, Breda en Den Bosch niet meer verlengd.
Voor de zeven filialen die openbleven (Amstelveen, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Utrecht) werd tegelijk een nieuwe marsrichting uitgetekend. Zij zouden voortaan focussen op het premiumsegment van de markt en meer inzetten op klantenbeleving in de winkels. Gespreid over vijf jaar wordt hiervoor een investeringsbedrag van ruim 200 miljoen euro voor uitgetrokken.