Drie Nederlandse brancheorganisaties in de textielsector hebben een overeenkomst getekend om de wantoestanden in de sector aan te pakken. Ook de vakbonden, overheid en hulporganisaties stappen mee in het akkoord.
Ook kledingbedrijven moeten tekenen
De drie brancheorganisaties die de overeenkomst ondertekenen zijn VGT, Modint en Inretail. In het akkoord wordt naast de arbeidsomstandigheden in de productielanden ook aandacht gegeven aan het milieu.
De volgende stap is kledingbedrijven overtuigen om ook de overeenkomst te tekenen, zodat ook zij kunnen aantonen dat hun producten op een correcte wijze worden gemaakt. “Je moet het hele proces nalopen, van katoenproductie tot het maken van de kleding. Dat is ingewikkeld, zeker voor kleine bedrijven. Als er iets mis is, moet je ingrijpen”, zegt minister Ploumen van Buitelandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Dat schrijft RTL Z.
Het akkoord is een gevolg van de ramp bij Rana Plaza in Bangladesh. Daarbij stortte een textielfabriek in, wat het leven kostte aan meer dan 1.000 arbeiders. Sindsdien zijn er al heel wat projecten op poten gezet om de werkomstandigheden in landen als Bangladesh te verbeteren.