Voor het eerst in de geschiedenis van het luxemerk Gucci hebben de ontwerpers het werk neergelegd. Ze protesteren tegen de verhuizing van het ontwerpbureau, wat ze een vermomd massaontslag noemen.
Van Rome naar Milaan
Maandag protesteerden een veertigtal medewerkers van het ontwerpteam van Gucci vier uur lang voor hun hoofdkantoor in Rome. Ze zijn scherp gekant tegen hun overplaatsing van Rome naar Milaan. In oktober meldde de directie dat 153 van de 219 werknemers rond maart naar het noorden moeten verhuizen, het lot van de 66 overblijvers is nog onzeker.
Volgens de vakbonden komt het neer op een forse ontslagronde, zonder dat moederbedrijf Kering het zo hoeft te benoemen. Wie niet akkoord gaat met de nieuwe voorwaarden of niet weg kan uit Rome, wordt volgens de vakbonden immers de deur gewezen. Ook de voorwaarden voor de overplaatsing zouden onbevredigend zijn: de sociale partners vragen dat iedereen dezelfde voorwaarden krijgt, of ze nu naar Milaan trekken of niet.
Gucci beklemtoont echter dat er geen banen verloren gaan en er ook gunstige extra maatregelen zijn, zowel economische als begeleidende, voor wie de overstap maakt. De directie noemt een betere samenwerking tussen de creatieve teams en de strategische functies die al in Milaan zitten als reden. Na het vertrek van creatief directeur Alessandro Michele in 2022 stelde Gucci-eigenaar Kering een nieuw topmanagement aan, in een poging om het merk nieuw leven in te blazen.