Uit een nieuw onderzoek blijkt dat vrouwen in Vietnamese kledingfabrieken systematisch seksueel geïntimideerd en misbruikt worden. De werkomstandigheden in de fabrieken spelen daarbij een zeer belangrijke rol.
Het onderzoek werd uitgevoerd door twee organisaties, Fair Wear Foundation (FWF) en Care International. Zij interviewden 763 vrouwen uit de kledingindustrie in drie Vietnamese provincies. 43 procent van de vrouwen gaf aan het afgelopen jaar slachtoffer geweest te zijn van een of andere vorm van geweld. Het gaat dan zowel om bedreigingen, betastingen, slaan tot zelfs verkrachtingen. “Bovendien heerst er een hardnekkige stiltecultuur rond dit onderwerp”, zegt Dr Jane Pillinger, auteur van het rapport. “Sommige vrouwen wilden niet antwoorden op de vragen uit angst dat hun werkgevers of hun echtgenoten erachter zouden komen. We kunnen dus aannemen dat de cijfers in werkelijkheid nog hoger zullen liggen”.
Werkomstandigheden
Het onderzoek is het eerste dat een verband legt tussen het (seksueel) geweld in de kledingfabrieken en de specifieke werkomstandigheden die eigen zijn aan de fast fashion industrie. Overwerk, lage lonen, lange werktijden en onrealistische productiedoelen, vaak opgelegd door bekende merken zijn er geen uitzondering. Zo zijn er getuigenissen van werknemers die bovenop de lange werkdagen van 12 u per dag tot 90 overuren per maand presteren tijdens drukke periodes. De studie vond een hoge correlatie tussen overwerk en misbruik op de werkplek. Geweld en intimidatie kwamen 3,8 keer meer voor tijdens het hoogseizoen dan gedurende de rest van het jaar.
Nochtans heeft seksueel geweld en intimidatie een negatieve invloed op zowel de productiviteit als het behoud van werknemers, zo blijkt uit de studie. Een kwart van de vrouwen die geweld en intimidatie ervoeren, zei dat ze ook problemen hadden met hun lichamelijke gezondheid; de helft was bezorgd, gestresst of angstig. “We waren geschokt door het schadelijke effect dat het had”, zegt Annabel Meurs, Vietnam country manager van de FWF. “Geweld en pesterijen beïnvloeden de productiviteit, het concurrentievermogen en de bedrijfsreputatie, evenals de integriteit, gezondheid en het welzijn van vrouwen. Het klinkt eenvoudig, maar de meeste kledingmerken zijn zich er niet van bewust dat ze zoveel invloed hebben op de fabrieksvloer.”
Aangepaste productiestrategie
Marco Huenh, hoofd van CSR bij het Duitse merk Deuter, zegt dat het bedrijf zijn contracten in 2015 met zijn Vietnamese fabrieken heeft herbekeken nadat ze op de hoogte waren gesteld van de vele overuren. “We weten dat buitensporig overwerk een factor is die de aanwezigheid van seksuele intimidatie of verbaal geweld van vrouwelijke werknemers aan de productielijn kan vergroten. Werknemers die verbaal geweld ervaren, hebben bijna één extra uur per dag nodig om hun dagelijkse doelen te bereiken, wat ook de productie vermindert.”
“Om de oorzaak van productiestress weg te nemen – een van de meest voorkomende triggers voor intimidatie – heeft Deuter zijn inkoop- en bestelpraktijken ingrijpend gewijzigd en een sterke, stabiele samenwerking met onze leverancier in Vietnam ontwikkeld. Als gevolg hiervan hebben we overdreven overuren radicaal beperkt. Onze nieuwe productiestrategie heeft absoluut de risico’s verminderd. Het is maar één reden waarom arbeiders langer in onze fabrieken blijven werken dan gebruikelijk in de Vietnamese kledingindustrie.”