Door het zwakke lenteweer startten de zomersolden met nog volle rekken. Komen de solden door de verschuivende seizoenen te vroeg? De Vlaamse modehandelaars zijn verdeeld.
Beloning voor wie wacht
Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) wil de zelfstandigenorganisatie de kwestie op de agenda zetten bij de toekomstige bevoegde minister. “Op dit moment hebben veel winkeliers het gevoel dat de zomercollectie nog maar net in de rekken hangt en ze alles al met korting moeten verkopen”, aldus Nico Volckeryck, regiodirecteur Groot-Antwerpen, tegenover het Nieuwsblad.
In een enquête van NSZ gaf nochtans amper 42% van de 463 bevraagde handelaren aan dat ze koopjesperiode liever op 1 augustus zien starten. Pas dan zou het een “echte uitverkoop” zijn, die consumenten beloont die wachten tot het einde van het seizoen. De wintersolden zouden volgens die logica op 1 februari kunnen starten.
Te complex om te veranderen?
Ook Mode Unie kaartte de kwestie al eens aan in een eerdere enquête, met grote verdeeldheid als resultaat. 50% van de respondenten wilde de huidige soldenwetgeving behouden, 48,8% bleek voorstander van een verschuiving. Ook over de datum van de verschuiving of de duur van de periode was geen eensgezindheid, zegt directeur Isolde Delanghe, waardoor de organisatie ervoor pleit om de huidige regeling te houden.
“De soldenwetgeving regelt het verbod op de verkoop met verlies en is een complex dossier dat met omzichtigheid behandeld moet worden. Er zijn heel veel factoren die in rekening genomen moeten worden en het behouden van de wetgeving is van groot belang om het gelijk speelveld tussen zelfstandigen en grote internationale ketens te behouden”, aldus Delanghe, die erop wijst dat handelaars ook commerciële acties kunnen houden tijdens het seizoen.
Opvallend is dat de soldenperiodes bijna exact dertig jaar geleden (in 1993) een maand zijn vervroegd, van de derde week van juli en de derde week van januari naar de huidige 1 juli en 3 januari.
(Dit artikel is om 15u26 bijgewerkt met een reactie van NSZ.)