Zalando wil niet de grootste zijn: de modewebshop verzet zich tegen de titel van Very Large Online Platform (VLOP). Europa categoriseert het e-commercebedrijf voortaan zo, waardoor het onder de strengste digitale regels valt.
Adverteren aan banden
Sinds eind april is er een akkoord over de Europese Digital Services Act, dat de spelregels voor onlinespelers zoals platformen en zoekmachines vastlegt. De regelgeving wil consumenten online beschermen en de verspreiding van illegale inhoud voorkomen, met als centrale principe dat wat offline niet mag, ook online niet zou mogen.
Vooral omgang met gebruikersdata wordt strenger gereguleerd: zo mogen de grootste platformen en zoekmachines geen aanbevelingen meer doen op basis van profilering. Minderjarigen ‘targeten’ is zelfs helemaal verboden vanaf nu. Marktplaatsen worden bovendien verplicht “zorgvuldig” om te gaan met wat ze (laten) aanbieden door externe verkopers. Webshops als Amazon moeten daarom meer informatie tonen over de producten en diensten, met als doel de transparantie te verbeteren.
Klacht ingediend
Alleen zijn de regels niet voor iedereen gelijk: wie meer dan 45 miljoen actieve maandelijkse gebruikers per maand heeft, valt onder de categorie “Very Large Online Platforms (VLOPs)” en moet aan de hoogste criteria voldoen. Zo komt het dat behalve reuzen als Amazon en Google ook onder andere Zalando, Booking.com en AliExpress aan de strengste regels moeten voldoen. Wie die drempel niet haalt, krijgt vrijstelling van bepaalde regels.
Zalando dient nu een aanklacht in bij het Europese Hof van Justitie, tegen de aanduiding als VLOP. De modemarktplaats vindt dat er geen “duidelijke en consistente methodologie” is om te beoordelen of een specifiek bedrijf een VLOP is. Zalando meent ook dat de Europese Commissie geen rekening heeft gehouden met zijn hybride bedrijfsmodel en dat het geen “systemisch risico” vormt voor de verspreiding van schadelijke of illegale inhoud, zoals wordt verondersteld voor VLOP’s.
Het bedrijf zegt ook “slechts” 31 miljoen maandelijkse gebruikers te tellen bij de partnerprogramma’s en ‘Connected Retail’: het bedrijf meent dat klanten die rechtstreeks bij Zalando (willen) kopen, niet mogen worden meegeteld. Wordt die redenering gevolgd, zou het Duitse platform dus ruim onder de grens van 45 miljoen blijven.