Ongewenste panden
Toen ProCures twee jaar geleden de ketens Selexyz en De Slegte overnamen en samenvoegden tot Polare, nam het ook 12 miljoen euro van de in totaal 28 miljoen euro schuld over. Het hoopte met een flinke reorganisatie die schuld weg te werken en zo ook iets te doen aan de noodlijdende boekensector. Daar is het uiteindelijk niet in gelukt.
Een belangrijke eerste oorzaak was dat ProCures niet afgeraakte van enkele panden van Polare die het niet meer wilde gebruiken. Zo zou de familie De Slegte een aantal huurders voor vrije panden hebben afgewezen. “Daardoor liepen we sleutelgeld mis en bleven we drie miljoen euro per jaar betalen voor panden die we niet wilden gebruiken”, zegt Dumas aan het NRC Handelsblad.
Veranderingen bij uitgeverijen
Daarnaast wilde ProCures ook enkele veranderingen zien bij de uitgevers, maar ook daar stuitte het net iets te vaak op een negatief antwoord. Zo werd de betalingstermijn van het Centraal Boekhuis teruggebracht van 60 dagen naar 45 dagen. Verder is het ook bijzonder moeilijk om boeken te retourneren naar de uitgever als ze minder verkopen, waardoor Polare vaak met een grote voorraad ongewenste boeken achterbleef, die het omwille van de vaste boekenprijs niet tegen een lagere prijs kon verkopen.
Daarom pleit Dumas voor een systeem dat online al gevonden wordt: webshops kunnen hun boeken per stuk bestellen en doen dat dan ook enkel wanneer er een exemplaar verkocht wordt. Dumas wil ook offline datzelfde systeem, waar boekenwinkels pas moeten betalen aan de uitgever voor een boek wanneer dat effectief verkocht is en ze de rest eenvoudig kunnen retourneren.
Polare vroeg ook 47 procent korting bij de uitgeverijen in plaats van de gebruikelijke 42 procent en het wilde dat uitgeverijen meebetaalden voor de marketingkosten. Het wilde bovendien meer boeken rechtstreeks bij de uitgevers bestellen, in plaats van via het Centraal Boekhuis.
“De wekker gezet”
“De sector had een ‘wake-up call’ nodig. Voor ons was het taak te overleven en daarom wilde ik best die wekker zetten”, zei hij in een reactie op zijn plannen. Het Centraal Boekhuis ging echter niet mee in het reddingsplan van Polare. De winkels worden nu per stuk verkocht en zullen terug door het leven gaan als onafhankelijke boekhandels.
Ondertussen doet ook die andere keten in handen van ProCures, Free Record Shop, het niet zo goed. De filialen in Doetinchem, Purmerend en Leiden zullen gesloten worden, nadat eerder ook al winkels in Amsterdam en Den Helder gesloten werden.