Is het een kinderwinkel of een kenniscentrum voor duurzaam ouderschap? Blabloom is het allebei: elk product is er getest door echte gezinnen, wat unieke data oplevert. Met een webshop, een winkel in Genk en een internationale community toont de ‘local hero’ de kracht van omnichannel.
“Het moest beter kunnen”
Blabloom timmert al tien jaar aan de weg. De voormalige spoedverpleegster Kim Smeets had als toekomstige moeder heel wat vragen (en angsten), waar ze nauwelijks antwoord op vond. Ze kreeg bij de traditionele winkelketens wel een hele lijst met spulletjes in haar handen geduwd, maar wat had ze nu echt nodig? En wat waren de beste keuzes? “Achteraf bleek toch dat een deel van onze aankopen eigenlijk niet nodig waren en van sommige producten de kwaliteit te wensen overliet. Dat moest beter kunnen.”
Alleen wat Smeets ook voor haar eigen kinderen zou gebruiken, wil ze aanbieden. “We willen echt producten met een meerwaarde, dus niet alleen leuke dingen maar ook bewust en duurzaam. De bal is eigenlijk aan het rollen gegaan met een artikel over schadelijke stoffen in billendoekjes. Ik ben dat gaan onderzoeken en heb een alternatief gevonden, en dat is nog altijd een van onze toppers.”
Meer dan 500 testrondes
Dat soort research is vandaag nog steeds typerend voor Blabloom: data en informatie zijn cruciaal in het model, maar zelf elk product uitproberen kan natuurlijk niet meer. Daar komen de testers in beeld: elk product wordt door meerdere klanten uitgeprobeerd, waarna hun verslag wordt gedeeld en als advies- en informatiebron dient voor andere klanten. “Vorig jaar deden we al onze 500e testoproep. Meestal zijn er ook een vijftal personen die hetzelfde product testen, voor een genuanceerder beeld.”
Niet alleen klanten appreciëren het, ook de merken zelf: zij krijgen zo reclame, reviews én inzichten. Al is het een enorm tijdrovend proces, geeft Smeets toe. “Al veel concurrenten hebben ons proberen te kopiëren, maar je merkt dat ze het na een tijdje toch weer opgeven.” Ook Blabloom zelf zoekt nog manieren om die grote hoeveelheden kennis en content beter te vermarkten.
Het winkelpunt als vraagbaken
De medewerkers van het bedrijf zijn bijgevolg echte experts, wat van de winkel in Genk een heuse ‘destination’ maakt. “De hoogste penetratie hebben we nog steeds in de regio rond de fysieke winkel. Het is een one-stop-servicepunt”, aldus Smeets, die het belang van die fysieke aanwezigheid ziet. Komen er in de toekomst dan misschien nog extra Blabloom-winkels? Hoewel op het verlanglijstje, is het nog geen concreet plan: alleen al medewerkers vinden met zoveel kennis – of ze opleiden – is een titanenklus.
Voor onlineklanten wil de retailer ondertussen wel meer inzetten op videocontent. Informatie en advies blijven voor Blabloom immers de wapens om tegen de groeiende platformen en grote ketens te vechten. “We willen blijven informeren. We hebben brochures over heel wat topics, op termijn kunnen we eventueel webinars aanbieden en in de winkel organiseren we steeds meer events en workshops. Dat kan ook gewoon eens een gezellige verwenavond voor mama’s zijn.”
Meer weten over deze bijzondere omnichannel-gamechanger? Kim Smeets spreekt op het RetailDetail Omnichannel & E-commerce Congress, naast kleppers als Amazon, Zalando en Ocado.