De prik in frisdrank en bier, het invriezen van diepvriesvoeding, het verdoven van dieren in slachthuizen: allemaal komen ze in het gedrang. Door de hoge aardgasprijzen valt de productie van CO2 stil, een essentiële stof voor al die toepassingen.
Bier zonder bruis
De hoge gasprijzen leggen de productie van kunstmest lam, en dat blijkt niet alleen een probleem voor de boeren te zijn. De ammoniak die voor de kunstmest wordt gebruikt, levert namelijk koolzuurgas (CO2) op als restproduct. Dat wordt gebruikt in allerhande vaak onverwachte toepassingen, van frisdrank tot slachthuizen. Dat de grootste CO2-fabriek van West-Europa begin vorige week de productie pauzeerde en andere leveranciers ofwel minder ofwel veel duurder leveren, brengt dus heel wat voedselproducenten en retailers in nauwe schoentjes.
De Nederlandse onlinesupermarkt Picnic meldde vorige week als eerste voorlopig geen diepvriesproducten meer te kunnen leveren, omwille van een tekort aan droogijs (vaste CO2). Nu maken ook onder andere de Belgische voedselfederatie Fevia en sectororganisatie Belgian Brewers zich zorgen. “Voorlopig beperken de problemen zich nog tot een handvol brouwerijen die afhankelijk zijn van die ene CO2-leverancier die zijn fabriek stillegt. Maar wat als er volgende week nog meer fabrieken sluiten? Dat zou gigantische gevolgen hebben, niet alleen voor de brouwerijen”, zegt Krishan Maudgal, directeur van Belgian Brewers, aan VRT Nws.
Verdoven 40% duurder
“We krijgen heel veel signalen van bedrijven dat de situatie echt problematisch is”, klinkt het ook bij Fevia. Toch is er nog geen precies beeld op de omvang van het probleem. Wel is al duidelijk dat alleen een daling van de gasprijzen de kunstmestproductie en dus het hele bijhorende ecosysteem weer op gang kan brengen.
Ook lijken prijsstijgingen opnieuw onvermijdelijk: slachthuizen, waar varkens voor 75% verdoofd worden met CO2, moeten geregeld toeslagen van 40% slikken. Er zijn volgens branchefederatie Febev gevallen waar de CO2-prijzen zelfs zijn vervijfvoudigd, zegt Febev-directeur Michael Gore aan De Tijd. Vorige week vormde het koolzuurgas voor 10% van de slachtingen een probleem. De situatie wordt door de voedingssector op de voet gevolgd, maar meer dan afwachten hoe het in de komende weken evolueert, zit er momenteel niet op.