In een boekenmarkt die sterk afhankelijk is van bestsellers, spelen Standaard Boekhandel en Club sneller in op trends. Het winkelconcept evolueert en slim gebruik van klantendata moet de verkoop een zetje geven.
Slapende reuzen
“Standaard Boekhandel in Vlaanderen en Club in Wallonië zijn zeer bekende merken met een rijke geschiedenis, maar ook wel een beetje slapende reuzen die we nu weer wakker maken”, zeggen Guido De Smet (directeur retail en B2B bij Standaard Boekhandel) en Emmanuel Rutsaert (algemeen directeur van Club).
Hoe evolueert de boekenmarkt in digitale tijden? “In een jaar als 2022 zonder grote bestsellers zie je een licht dalende markt, zowel offline als online. We hebben bestsellers nodig om de trafiek naar de boekenwinkel of webshop te genereren: Lucinda Riley, Ilja Leonard Pfeijffer… Eens de mensen in de fysieke winkel of online zijn, kopen ze wel meer dan één product. 30% van de mensen die Lucinda Riley hebben gekocht, hebben er nog een product bij gekocht. Dat is geen cliënteel dat we elke week over de vloer krijgen, maar áls ze een boek kopen, dan komen ze naar ons, en als ze daar dan toch zijn, dan nemen ze nog een ander boek mee ook.”
De Smet en Rutsaert willen daarom meer doen met de kennis die Standaard Boekhandel en Club hebben over hun klanten: “Op basis van vijf à zes aankopen zie je welk type lezer je voor je hebt. Dan is het aan ons om uit de database van miljoenen boeken er net die naar boven te halen die jou zullen aanspreken. Zo stimuleer je groei. Denk aan de digitale wijnadviseurs die Colruyt recent introduceerde: we zouden met boeken net hetzelfde kunnen doen.”
Young adult trend
Standaard Boekhandel maakt nu snelheid, investeert in zijn winkels om de beleving te verhogen en speelt in op nieuwe trends. Tekenend is de #YA-Underground-afdeling die recent in Leuven opende. Literatuur voor ‘young adults’ blaast de boekenmarkt nieuw leven in, met dank aan de populaire hashtag #BookTok op TikTok.
“We zagen die trend al een jaar of twee aankomen. We zijn beginnen inspelen op die doelgroep en we hebben het aantal lopende meters in onze winkels verruimd. In samenwerking met bibliotheek De Krook in Gent zagen we op de mooiste lentedag in april duizend – vooral vrouwelijke – lezers toekomen op onze YA-Day. Toen hebben we beslist: daar moeten we meer mee doen.” In zes weken tijd stond het project er. “We gaan het nu testen, langs alle kanten bekijken, en dan waarschijnlijk op verschillende plaatsen de volgende stap zetten.”
Bij Club maakt het bedrijf overigens dezelfde oefening, ook al is de Franstalige markt anders: “Lucinda Riley verkoopt in Vlaanderen 30 à 40.000 boeken, in Wallonië slechts een paar duizend. De young adults-trend zien we wél in beide landsdelen.”
Samen met de ondernemers
Het merendeel van de winkels van Standaard Boekhandel wordt uitgebaat door zelfstandige ondernemers. Die trekt de retailer mee in het bad: “We hebben ze laten deelnemen aan workshops over ons nieuw winkelconcept, samen met twee bureaus. Daar was niemand van de directie aanwezig, zodat ze vrijelijk hun rugzak met opmerkingen konden meegeven. In de concepten die we gaan introduceren zit er veel van hen. Het is niet ‘men heeft in Sint-Niklaas beslist dat…’ Nee, we hebben sámen beslist.”
Hoe het winkelconcept van Standaard Boekhandel en Club verder evolueert en welke vernieuwende projecten er nog in de pijplijn zitten, daarover vertellen Guido De Smet en Emmanuel Rutsaert meer op de Retail Marketing Day van RetailDetail, die plaatsvindt op 21 september in Antwerpen. Ook sprekers van Lunch Garden, Kruidvat, Impermo, Microsoft, Deloitte en Jacob’s Conceptstore komen er hun marketinginzichten delen. Bestel tijdig uw tickets via de link hieronder.