Jumbo-familie en ex-eigenaar Boekhoorn op kop voor Hema

Feestelijke opening winkel van retailer Hema in Nederland
Foto: robert coolen / Shutterstock.com

Investeringsgroep Parcom is favoriet in de overnamerace om Hema. Opvallend is wel dat die partij het niet alleen doet: vorige eigenaar Marcel Boekhoorn en Jumbo-familie Van Eerd zitten mee achter het bod.

 

Familie Jumbo in eigen naam

Drie van de acht gegadigden voor Hema blijken ernstige kandidaten die nog steeds in de running zijn, schrijft het Financieele Dagblad. Parcom is momenteel de grootste kanshebber in de overnamestrijd, dankzij de connectie met niemand minder dan de familie Van Eerd, de eigenaars van supermarktgroep Jumbo, en de vroegere Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn. 

 

Dat de Jumbo-familie meedoet is opvallend, want eerder liet de supermarktholding weten als bedrijf geen bod te willen uitbrengen. Nu zou het om een privé-investering gaan. Dat de eigenaars van Jumbo in Hema geloven is alvast duidelijk: de foodretailer werkt met de Hollandse Eenheidsprijzenmaatschappij Amsterdam samen door een deel van het assortiment in zijn supermarkten te leggen.

 

Nucleaire bom werkt

Boekhoorn is dan weer aan boord gehaald dankzij zijn 'Nucleaire Bom', vermoedt het FD. In die vennootschap (Bonubo bv, of Boekhoorns Nucleaire Bom) heeft de voormalige eigenaar van Hema een pakket met onder meer 20 miljoen euro aan compensabele verliezen ondergebracht. Die kunnen goed van pas komen bij de fiscus, want Hema hangt mogelijk een belastingclaim van liefst 112,5 miljoen euro boven het hoofd. Boekhoorn kan die fiscale afrekening met zijn bommetje wat verzachten, wat hem het voordeel oplevert alsnog mee betrokken te worden in de overnamegesprekken.

 

Andere resterende overnamekandidaten zijn een niet nader genoemde buitenlandse investeringsmaatschappij en, verrassend genoeg, ook de twee burgerinitiatieven (WeLoveHema en HouDeHema) van ex-medewerkers en fans van de retailketen. Zij zouden de handen in elkaar hebben geslagen met een derde partij, maar maken geen naam bekend. Ahold Delhaize liet eerder deze week weten geen bod te hebben uitgebracht.