Minstens 7.000 van de in totaal 10.000 werknemers van V&D die bij het faillissement van de warenhuisketen hun baan verloren, zijn al terug aan de slag. Dat blijkt uit een analyse van het UWV.
Ouderen vinden moeilijker werk
Vooral jongeren onder de 25 jaar slaagden er in om snel terug aan het werk te gaan. 61% van het personeel bij V&D was jonger dan 25 jaar en vier op vijf van hen vond ondertussen al een nieuwe baan. Bij oudere werknemers is dat slechts één op vijf.
52% ging opnieuw aan het werk in de detailhandel, terwijl 10% de overstap maakte naar de horeca. Een aantal werknemers kwam ook terecht in de zakelijke dienstverlening (9%), gezondheidszorg (7%) of uitzendsector (6%). “Dat zoveel V&D’ers buiten de detailhandel terecht zijn gekomen, komt doordat ouderen noodgedwongen verder kijken. Zij vrezen de concurrentie met jongeren niet aan te kunnen”, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktadvies van het UWV.
De vakbonden reageren slechts gematigd positief op de cijfers van het UWV, vooral omdat zo weinig ouderen aan de slag kunnen. Daarnaast krijgen steeds minder mensen een vaste baan in de sector. “Bij veel werkgevers is het standaard beleid om mensen na drie tijdelijke contracten de laan uit te sturen. Onder de 23 maanden hoeft geen transitievergoeding betaald te worden”, stelt FNV-bestuurder Niels Suijker.