RetailDetail telex: Britse modeverkoop halveert in april

Nieuwstelex
Beeld: Shutterstock.com

16:14: Volgens De Tijd heeft Cobepa - samen met de Brusselse investeerder M80 - een "bindend en onverwaardelijk bod" gedaan op Le Pain Quotidien 'bis'. Cobepa is nu al hoofdaandeelhouder en kocht vorige week al de bankschulden van de bakkerijketen over, dus deze stap komt niet als een verrassing.

15:42: Lingerieketen Victoria's Secret gaat een kwart van zijn duizend Noord-Amerikaanse vestigingen sluiten. Het merk zat al langer in de problemen, maar door de coronacrisis werden die zeker niet verholpen.

14:36: Volgende maand moeten alle winkels van van Blokker in België dicht, om te worden omgebouwd tot discountformule Mega World. De uitverkoop daarvoor zou officieel op 28 mei beginnen, maar is volgens Facebook-groep Promojagers België nu al her en der aan de gang.

11:00: Steeds duidelijker tekent zich uit diverse onderzoeken af wie de winnaars en de verliezers van de coronacrisis zijn. Vooral overdekte winkelcentra krijgen klappen, al wordt daar gehoopt dat het tij nog keert als de horeca daar weer open kan, maar ook in het algemeen hebben vooral modewinkels (minus discounters) het erg moeilijk. Doe-het-zelf, online en modediscounters beleven wel gouden tijden.

10:23: De roep om een duurzamere mode-industrie klinkt almaar luider. Na onder andere Giorgio Armani en Dries Van Noten&co voegen nu ook de British Fashion Council en de Amerikaanse tegenhanger CFDA zich bij de voorstanders.

09:51: April was geen goede maand voor Britse retailers: winkelverkopen gingen met meer dan 18% achteruit, zo bericht RetailGazettte. Het ergst getroffen waren de modewinkels, waar de verkopen meer dan halveerden.

09:18: Lotus Bakeries neemt bijna alle aandelen van Natural Balance Foods over. In 2015 had Lotus al 67,5% van de aandelen in de producent van o.a. Nakd gekocht, nu komen nog eens 30,4% van de aandelen in Belgische handen. De Amerikaanse oprichters houden nog een symbolisch aandeel van 2,1%.

 

Nieuwstelex 21 mei

Wegens een wettelijke feestdag publiceert RetailDetail vandaag niet, maar wees gerust: morgen zijn we er weer!

 

Nieuwstelex 20 mei

14:18: De Nederlandse keten Sissy-Boy heropent na het faillissement van vorig jaar nu ook weer zijn webshop. De winkels waren sowieso gewoon open gebleven. Er zouden in België zelfs nog winkels moeten bijkomen, klinkt het ambitieus.

11:31: Danone wordt officieel een "bedrijf met een missie" in Frankrijk, en maakt zo zijn goede bedoelingen wettelijk afdwingbaar. De stap is een primeur voor een beursgenoteerd bedrijf.

10:18: Coolblue wil dit jaar in België en Nederland samen zes nieuwe winkels openen. Leiden (vandaag) en Brussel (binnenkort) leiden de dans, voor de vier andere kijkt het bedrijf onder andere naar "Almere, Breda en Hasselt". Momenteel heeft Coolblue drie Belgische en tien Nederlandse winkels.

10:01: CD&V-voorzitter Joachim Coens wil ook in België een soort Amazon-taks invoeren. Het is niet eerlijk dat buitenlandse e-commercebedrijven de Belgische markt komen leegroven, vindt hij. Dat dit vooral een Europese bevoegdheid is en dat een van zijn specifieke doelwitten (bol.com) het zusje van Delhaize is, lijkt voor Coens geen bezwaar.

09:46: Ook Urban Outfitters kreeg in zijn vorige kwartaal (februari-april) klappen: de omzet ging met 32% omlaag, vooral omdat de groothandelsverkopen nagenoeg helemaal opdroogden. Het merk boven o.a. Anthropologie ging van een nettowinst van 32 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2019 naar een nettoverlies van liefst 138 miljoen nu.

09:33: Marks&Spencer kreeg een flinke tik in zijn afgelopen boekjaar: de winst zakte met 21%, de omzet met 2%. Nog slechter nieuws? Het boekjaar eindigde al op 28 maart, dus de grootste coronaschade zit daar nog niet eens in...

09:07: Facebook lanceert een nieuwe winkelomgeving, met de geïnspireerde naam 'Facebook Shops'. Het project loopt over de verschillende netwerken van de socialemediagroep, dus ook Instagram, Messenger en WhatsApp.

 

Nieuwstelex 19 mei

17:14: De Amerikaanse schoenenreus Foot Locker sluit zijn tachtig Runners Point-winkels in Europa. 720 werknemers verliezen hun job.

14:54: Walmart heeft in het eerste kwartaal een omzetgroei van 9% gehaald, online ging de omzet zelfs 74% vooruit. Dat wil nog niet zeggen dat de winstcijfers even florissant gaat zijn: de keten heeft naar eigen zeggen al bijna een miljard dollar uitgegeven aan coronamaatregelen.

14:43: Willem Stox is de nieuwe topman van Ixina Belgium. De keukenspecialist is de zoveelste mooie naam op het palmares van Stox, na onder andere Auping, Ikea en Philips. 

12:56: Het Britse modemerk French Connection heeft dringend geld nodig, anders gaat het binnenkort overkop. In een noodkreet smeekt FCUK om investeerders en veegt het tegelijk de vloer aan met de Britse overheid, die de toegang tot subsidies veel te "challenging" maakt.

12:11: De Franse modegroep IKKS (van het gelijknamige merk en One Step) heeft een nieuwe topman: Ludovic Manzon.

10:45: Carrefour heeft een nieuwe Express-buurtwinkel geopend in de Antwerpse Hoogstraat. Die mikt deels op toeristen en zet verder onder andere in op bio.

09:16: JDE Peet's, de in 2019 ontstane fusiegroep met onder andere Douwe Egberts, heeft bevestigd dat het naar de beurs van Amsterdam wil. Die geruchten liepen al sinds de aankondiging van de fusie van Jacobs Douwe Egberts (Mondelez) met Peet's Coffee (JAB) in december.

09:02: Volgens Amerikaanse bronnen zou Amazon interesse hebben om de failliete warenhuisketen JCPenney over te nemen. Met momenteel 830 vestigingen - al zouden die niet allemaal de coronacrisis overleven - zou het een enorme stap voorwaarts zijn in de fysieke expansieplannen van Jeff Bezos.

 

Nieuwstelex 18 mei

13:29: Albert Heijn keert terug naar de Groenplaats in Antwerpen: de supermarktketen gaat zijn intrek nemen in het oude Postgebouw, waar ook een tijdlang foodmarkt Mercado gevestigd was. Daarmee bevestigt ATV een bericht dat RetailDetail al in 2018 vernam, maar dat blijkbaar heel wat tijd nodig had om definitieve goedkeuring te krijgen.

12:27: Brantano-eigenaar FNG stelt zijn aangekondigde obligatiehoudersvergadering uit. Daar zou de noodlijdende modegroep vragen om uitstel van betaling van de obligaties, maar nu volgt er dus uitstel en "een andere agenda". Dat meldt alvast De Tijd.

11:51: Die andere Duitse discounter, Aldi, zet ook Britse e-commercestapjes. De grote rivaal van Lidl gaat Deliveroo inschakelen voor snelle huisleveringen, te beginnen vanaf vandaag met een proefproject in de Midlands.

11:44: Discounter Lidl heeft nu ook in het Verenigd Koninkrijk pakjesautomaten geopend, waar klanten hun bestellingen zelf kunnen afhalen. Daarmee volgen de Britse vestigingen in het spoor van de Duitse en de Poolse winkels.

11:18: Na een sluiting van meer dan een maand zouden de Franse distributiecentra van Amazon weer open kunnen. De internetgigant bereikte daarover een akkoord met de vakbonden.

10:10: Met de opening van winkelcentrum Quartier Bleu in Hasselt druppelen ook de persberichten binnen over individuele winkelopeningen. Zo opent H&M er vandaag zijn "eerste Belgische winkel volledig gehuld in de nieuwe identiteit".

09:43: Vandaag opent sportketen Decathlon zijn winkel in Oostende: voor de Fransen is het al de 39e winkel in België, maar wel de eerste aan de Belgische kust.

09:26: In grote delen van België was het op 10 mei moederdag, en dat hebben ze geweten in de supermarkten. De combinatie van die feestdag met mooi weer en een versoepeling in de lockdown stuwde de omzet fors hoger.

09:09: Ikea wil van de coronacrisis gebruik maken om zich op de markt van Amerikaanse winkelcentra te storten. Die zijn plots een pak goedkoper geworden om over te nemen, en de Zweden willen zich zo voorzien van A-locaties in grote steden.

09:03: Na drie jaar terug van weggeweest: Albert Heijn opent weer een vestiging in Oudenaarde. In 2017 moest de AH in de stad dicht na de fusie van eigenaar Ahold met Delhaize, omdat de resulterende groep een te groot marktaandeel had.

09:00: Welkom bij de RetailDetail nieuwstelex van deze week.

Tags: