RetailDetail telex: Corona schaaft 1/3 van Nike-omzet

Nieuwstelex
Beeld: Shutterstock.com

16:15: Supermarkten profiteren almaar minder van een gunstig corona-effect: zowel in België als in Nederland vlakte de omzetgroei af in week 25.

15:38: H&M boekte in het voorbije kwartaal voor het eerst in decennia een nettoverlies. De omzet halveerde als gevolg van de coronalockdowns, de marges staan onder druk en het herstel varieert sterk van markt tot markt, zegt de retailer.

11:32: Pizzaketen Domino's heeft in Nederland een test gedaan met pizzabezorging via drone. De primeur was voor het strand van Zandvoort, bij Amsterdam. Het bedrijf wil zo de aandacht vestigen op zijn - succesvolle - nieuwe functie "Order Anywhere".

09:47: Sportkledingreus Nike is de volgende om een flinke coronatik te krijgen: de kwartaalomzet donderde 38% naar beneden, analisten hadden zich aan een daling met "amper" een kwart verwacht. Over het hele gebroken boekjaar (tot eind mei) was de omzetdaling wel slechts 4%. 

09:06: De Nederlandse onlinesupermarkt Picnic start nu ook met een eigen huismerk voor onder andere conserven en chips. Volgens oprichter Michiel Muller heeft zijn bedrijf het voordeel dat het kan gaan voor functionele verpakkingen: de producten komen toch niet in een echt winkelrek te liggen.

 

Nieuwstelex 25 juni

16:25: RetailDetail pakt uit met een nieuw boek: The Future of Department Stores schetst de wereld van de Europese luxewarenhuizen, een sector die nog meer dan andere retailbranches met disruptie wordt geconfronteerd.

16:15: Jumbo Foodcoach, een app die mensen op gepersonaliseerde wijze wil helpen met verantwoorde voedingskeuzes, is voortaan niet enkel voor topsporters maar ook voor het brede publiek beschikbaar.

15:55: Morgenochtend opent Coolblue zijn flagshipstore op de Louizalaan in Brussel, de tweede van zes winkels die de retailer dit jaar wil openen en meteen ook de allergrootste Coolblue-winkel.

15:15: Delhaize gaat het traiteurconcept Mr. Georges uitrollen naar zijn filialen. Delhaize Genval is al geopend, Molière (Elsene) en Waterloo volgen begin september, ook Alsemberg staat op de planning.

13:20: Wasbar opent zijn zevende vestiging, op de Grote Markt in Hasselt. Het restaurant kreeg een volledig vernieuwde look.

12:10: Er is al even een tekort aan garnalen in de supermarkten: de diertjes raken niet gepeld doordat Marokkaanse pelstations onderbemand zijn – een gevolg van strenge coronamaatregelen.

11:02: De noodlijdende modegroep FNG vraagt aan de Vlaamse regering om nog meer investeringen. De gewestelijke investeringsmaatschappij PMV stak al heel wat geld in FNG (begin dit jaar een vijfde keer), maar de modegroep vraagt nu om een extra inspanning om het hoofd boven water te kunnen houden.

10:31: Ook handelsfederatie Comeos doet aan een stokjeswissel: Erwin Van Osta is er de nieuwe voorzitter. De succesvolle ondernemer (Hubo, Veritas) volgt McDonald's-CEO Stephan De Brouwer op.

09:47: Retail Concepts, de holding boven o.a. A.S.Adventure, heeft een nieuwe algemeen directeur. Dominique Motte verlaat het bedrijf, Bea De Beuckelaar (momenteel inkoopdirecteur) neemt het stokje over.

09:05: Delhaize heeft een nieuwe allergrootste vestiging: die prijkt nu in Schmiede in het Groothertogdom Luxemburg. De reus meet liefst 3450 m², wat heel wat ruimte biedt aan innovatieve corners.

 

Nieuwstelex 24 juni

16:43: Nog een overnameprooi met veel kandidaten is de theetak van Unilever (met Lipton als uithangbord). Daar dingen een reeks grote investeerdersgroepen naar de hand van de bruid die meer dan vijf miljard euro waard zou zijn.

15:10: Jumbo zal alvast niet de nieuwe eigenaar worden van Hema, zegt topman Ton van Veen. De Nederlandse supermarktketen is tevreden met de huidige samenwerking, maar méér zit er niet in, klinkt het.

13:25: Het reeksje bedrijven dat Facebook (en soms ook Instagram) boycot, begint langer te worden. Na The North Face kondigden ook Patagonia en Ben & Jerry's al aan het sociale netwerk links te laten liggen zolang het niets doet tegen de vele haatberichten op het platform.

12:38: Peter Agnefjäll is de nieuwe voorzitter van de bestuursraad van Ahold Delhaize. De Zweed was vier jaar lang CEO van Ikea, maar zetelt sinds vorig jaar al in de raad van bestuur die hij vanaf Nieuwjaar gaat voorzitten.

11:03: Amazon gaat twee miljard dollar investeren in groene projecten om zijn enorme ecologische voetafdruk wat te verkleinen. De druk op het e-commerceplatform was daarvoor de laatste tijd enorm toegenomen.

08:52: In Deurne bij Antwerpen is de vierde Jumbo van het land geopend. Door een flinke stormloop gebeurde dat al voor het voorziene uur.

 

Nieuwstelex 23 juni

16:57: Meer en meer wordt duidelijk wat voor onfrisse praktijken er gaande waren bij FNG, en dat er te weinig vragen bij gesteld werden door toezichthouders. Een bloemlezing van persoonlijke verrijking.

16:15: Hedi Slimane blijft rechtzaken winnen van modehuis Yves Saint Laurent: een nieuwe veroordeling kost het luxebedrijf 700.000 euro omdat het foto's van Slimane langer dan toegestaan bleef gebruiken.

14:49: In enkele vestigingen van Brantano heeft een "misverstand" bijna voor een staking gezorgd: de directie had gevraagd de kledingvoorraad per direct terug te sturen, waarop de vakbonden op hun achterste poten gingen staan. De staking werd enkel vermeden doordat ze te horen kregen dat het om een misverstand ging, meldt HNB.

10:33: De Belgische modesector verloor al 1,2 miljard euro aan omzet door de coronacrisis. De helft daarvan viel in één maand te noteren: in april ging de omzet er op jaarbasis met liefst 90% op achteruit.

09:21: Ook Carrefour gaat op zijn Franse site een marktplaats openen waar derden hun producten kunnen verkopen. Na de lancering van "voice commerce" vorige week lijkt de Franse keten dus een versnelling hoger te schakelen qua innovatie.

09:02: Enkele marktkramers slepen de Belgische staat voor de rechter wegens discriminatie. Ze voelen zich benadeeld door de huidige coronaregels, zeker omdat sommige virologen zeggen dat winkelen in de open lucht net gezonder is.

 

Nieuwstelex 22 juni

16:53: Delhaize weet van geen coronacrisis: in de eerste helft van 2020 opende de keten al 23 nieuwe winkels, in de tweede helft van het jaar volgen er nog dertig.

16:05: Marcel Boekhoorn is nog maar net weg bij Hema, of de nieuwe eigenaars zijn al op zoek naar kandidaat-overnemers om de Nederlandse keten naar over te laden. Worden onder andere genoemd: Blokker, Jumbo (waar de keten al mee samenwerkt) en... toch terug Boekhoorn.

15:17: Nog bij Colruyt is er onrust ontstaan over de coronamaatregelen die het bedrijf al dan niet neemt. Twee winkels in het Luikse bleven zaterdagvoormiddag dicht.

14:41: Colruyt gaat alle 208 afhaalpunten van Collect & Go voorzien van mobiele betaalterminals die enkel nog digitale kassatickets afleveren. Dat spaart tijd én geld, meent de retailer, die denkt jaarlijks 16 ton papier te kunnen uitsparen.

14:03: Euro Shop krijgt dan toch geen boete voor de verkoop van namaak autogadgets. De keten hing een boete van 320.000 euro boven het hoofd, maar de rechter oordeelde dat de West-Vlamingen te goeder trouw hebben gehandeld.

13:12: Retailvastgoedreus Retail Estates geeft Brantano, in tegenstelling tot bijna alle andere winkels in hun panden, geen huurkorting. "We mochten de boeken niet inkijken. Dan stopt het", klinkt het.

12:40: Colruyt-dochter Fiets! lanceert vandaag een huismerk voor elektrische fietsen. 'Hiron' biedt een basismodel en twee duurdere versies aan.

12:05: Orchestra Prémaman krijgt een nieuwe eigenaar. Hoewel, nieuw? Het is stichter Pierre Mestre die de teugels weer in handen neemt na een gerechtelijke sanering.

11:14: Ook de Franse modeketen Celio kraakt onder de coronacrisis: omdat de keten naar eigen zeggen honderd miljoen euro aan omzet verloor door de verplichte winkelsluitingen en de banken geen handje wilden toesteken, zoekt Celio France zijn heil in gerechtelijke bescherming.

10:02: Het verdict bij FNG is zwaar: een kwart van de Belgische jobs zou worden geschrapt door het sluiten van een dertigtal Brantano-winkels en het einde van de ketens Fred & Ginger en Ginger, gecombineerd met ontslagen op het hoofdkwartier.

09:38: Decathlon en Blokker worden marktkramers: beide ketens hebben een vehikel ingeschakeld waarmee ze markten kunnen afschuimen. Blokker deed met zijn 'buurtbus' de markt van Zandvoort aan, Decathlon was te vinden op de markt van Schelle.

09:15: The North Face gaat Facebook voortaan boycotten: als eerste grote merk stemt het in met een campagne die is opgezet door een reeks burgerrechtenorganisaties. Zij viseren het sociale netwerk onder andere omwille van zijn slechte reputatie wat betreft ingrijpen tegen haatzaaiende berichten.

09:03: We beginnen deze week met het nieuws van een bijzondere ondernemingsraad bij FNG (en bij de dochterbedrijven van de groep boven Brantano, Miss Etam en vele andere merken). Dat is vaak de voorbode van een zware herstructurering, en dat maakt de vakbonden alvast erg ongerust. 

09:00: Welkom bij de RetailDetail nieuwstelex van deze week

Tags: