RetailDetail telex: dramatische jaarresultaten voor FNG

Nieuwstelex
Beeld: Shutterstock.com

12:47: Supermodel Doutzen Kroes zet een punt achter haar samenwerking met Hunkemöller. De Nederlandse werkt al vijf jaar samen met de lingerieketen, maar wil nu nieuwe uitdagingen zoeken.

11:09: De Franse sportketen Decathlon boort een nieuwe markt aan: dit weekend opent een eerste Ierse winkel in Dublin. Die had al in maart moeten openen, maar daar stak het coronavirus tijdelijk een stokje voor.

10:46: Er zijn nog steeds logistieke problemen als gevolg van de coronacrisis, bevestigt Action. De non-fooddiscounter ziet drie redenen: vertragingen in China, verminderde activiteit in de distributiecentra en de overrompeling na de lockdown.

09:58: Van alle supermarktketens die in België actief zijn, heeft Colruyt veruit de beste reputatie. Zij scoren op alle aspecten het beste, met Delhaize bijna overal als nummer twee. Alleen op het aspect "kwaliteit" wint Delhaize het pleit. 

09:10: Veritas en Lidl lanceren morgen de Veritas Verstas. Per 25 euro die klanten in Veritas spenderen om zelf een mooie verstas te maken, krijgen ze een bon van vijf euro voor de discounter, die per ingeruilde bon een euro aan de Voedselbanken schenkt.

 

Nieuwstelex 11 juni

17:09: De Europese Commissie onderzoekt al even in hoeverre Amazon concurrentievervalsing begaat tegenover externe partners die op zijn platform verkopen. Volgens WSJ zou dat onderzoek nu gaan uitmonden in een officiële klacht, die Amazon in het slechtste geval 10% van de totale jaaromzet zou kunnen kosten.

16:32: De Chinese e-commercereus JD.com zou zowat 3,5 miljard euro ophalen via een tweede beursgang in Hong Kong. Het bedrijf noteert ook al op de Amerikaanse Nasdaq.

15:24: Het Franse Cultura, dat vooral boeken en muziek verkoopt en gezien wordt als rivaal van Fnac, opent in september een eerste Belgische winkel in Luik. Het is de eerste keer dat de keten een winkel opent buiten Frankrijk.

14:03: De Amerikaanse maaltijdbezorger GrubHub wordt overgenomen door zijn Nederlands-Britse concurrent Just Eat Takeaway. Het bedrijf van Jitse Groen versloeg in de overnamestrijd Delivery Hero en Uber Eats.

13:48: De kogel is door de kerk: Unilever schrapt dan toch zijn duale Brits-Nederlandse structuur. Twee jaar geleden leek het nog helemaal de andere kant uit te gaan, maar nu kiest het bedrijf ervoor volledig Brits te worden.

12:25: De Belgische e-commerce kreeg, anders dan verwacht, een flinke deuk in het eerste kwartaal. Mensen kochten wel veel meer producten online (+18%), maar de belangrijke sectoren entertainment en reizen vielen zwaar terug. Alles samen zakte de online omzet met 8%.

11:49: Corona heeft de overname van King Kullen, de oudste supermarktketen in de Verenigde Staten, door Ahold Delhaize gedwarsboomd. De 32 vestigingen van King Kullen zouden geïntegreerd worden in Stop & Shop, maar daar zien beide partijen nu van af.

10:54: Bij de opening van zijn eerste Nederlandse fabriek in Zoeterwoude maakt de Amerikaanse vleesvervangerproducent Beyond Meat meteen bekend ook een tweede vestiging in Nederland te zullen bouwen. Die komt in Enschede. Het gaat om een primeur, want voor Beyond Meat zijn het de eerste productievestigingen buiten de VS.

10:22: Enkele dagen na Spar heeft ook Lidl bekend gemaakt om enkele vestigingen te voorzien van externe AED-toestellen. In Elsene, Evere, Gilly, Melle en Neerpelt zullen de toestellen geplaatst worden aan het buitenhek, zodat iedereen er gebruik van kan maken indien nodig - ook als de winkel gesloten is.

09:40: Delhaize heeft Jan-Willem Dockheer aangesteld als nieuwe 'brand manager' voor zijn Servische tak. Dockheer werkte vroeger al eens voor het Nederlandse zusje Albert Heijn, waar hij verantwoordelijk was voor de gemakswinkels van AH to go.

09:29: Morgen, vrijdag 12 juni, heropent Neckermann zijn 62 Belgische winkels. Dat gebeurt overigens met een extra aanbod, want de reisorganisator zal volop inzetten op Belgische bestemmingen.

09:04: De resultaten die modegroep FNG vanochtend publiceerde, ogen ronduit dramatisch. De omzet daalde (exclusief acquisities) met 5,3% en het nettoverlies voor vorig jaar (dus nog zonder de coronatoestanden) bedroeg 292 miljoen euro. De schuldenberg is inmiddels meer dan een half miljard euro hoog en overtreft zelfs de jaaromzet.

 

Nieuwstelex 10 juni

15:55: Hoewel de fysieke winkels weer open zijn, merkt bpost geen daling van het aantal online bestellingen: op piekdagen ligt het aantal rond te brengen postpakketjes nog steeds op een half miljoen, meldt het postbedrijf aan HLN. 

14:45: Er circuleren weer veel phishingberichten op sociale media: consumenten worden verleid met valse waardebons van onder andere Colruyt, Lidl en Media Markt. Niet op klikken, is de boodschap…

14:33: In Engeland mogen alle niet-essentiële winkels vanaf maandag weer openen, heeft de regering bevestigd. In Noord-Ierland openen ze vanaf vrijdag. Schotland en Wales hebben nog geen datum vastgelegd.

13:20: Belgen besteden jaarlijks samen zowat 3,6 miljard euro aan hun tuin, berekende Shopperware in opdracht van Comeos. Tijdens de lockdown kocht 37% ook tuinartikelen online.

12:25: Winkelketen Casa heeft bescherming tegen schuldeisers aangevraagd, omdat de omzet tijdens de coronacrisis helemaal in elkaar gestuikt is.

11:33: De overheden in de Europese Unie lopen jaarlijks 15 miljard euro aan inkomsten mis door grootschalige namaak, zegt het EUIPO (het EU-agentschap dat gaat over intellectuele eigendom). In sectoren als cosmetica kan het inkomstenverlies oplopen tot meer dan 14% van de omzet.

10:19: Een nieuwe markt voor HelloFresh: de maaltijdbezorger is nu ook actief in Denemarken. Die stap kwam er na een succesvolle lancering in Zweden, aldus het bedrijf zelf.

09:54Colruyt gaat zes miljoen afneembare handvaten voor winkelkarren uitdelen: zo hoeven klanten de kar zelf niet aan te raken. "Zo kunnen de medewerkers die vandaag de winkelkarren ontsmetten, terug meewerken in de winkels", stelt de keten in een persbericht.

09:38: Bezorger Deliveroo geeft klanten nu ook de mogelijkheid om het bedrag van een bestelling naar boven af te ronden als fooi, of om gewoon een donatie te doen aan een restaurant. Zo wil het platform de restaurants steunen in deze coronatijden.

09:29: De directie heeft een deurwaarder de staking in het distributiecentrum van Decathlon laten breken. De werknemers hadden het werk neergelegd omdat premies niet uitbetaald werden, maar de vakbonden zeggen in het Nieuwsblad dat de directie zich eerder intimiderend dan constructief opstelt.

09:15: Standaard Boekhandel rapporteert - voor het eerst in meer dan dertig jaar - verliescijfers: de dalende boekenverkoop en de coronacrisis duwen de resultaten van de keten fors naar beneden. De omzet steeg nog wel licht dankzij de verkoop van onder andere papierwaren.

09:03: Modegroep Inditex rapporteert voor het eerst in zijn bestaan verliescijfers. De nettowinst van 736 miljoen euro uit het eerste kwartaal van vorig jaar is verveld tot een verlies van 409 miljoen euro. De omzet ging met bijna de helft omlaag.

 

Nieuwstelex 9 juni

15:44: Bert Barmans, voormalig topman van Zespri Europe, wordt CEO van Special Fruit, wereldwijde importeur en distributeur van speciale soorten fruit, groenten en exotische specialiteiten.

15:33: De Duitse modeketen Tom Tailor krijgt een lening van honderd miljoen euro met staatsgarantie. Dochterbedrijf Bonita heeft bescherming tegen schuldeisers gevraagd.

15:09: Zeeman lanceert een nieuwe fancollectie: ze bestaat uit T-shirts, shorts, hoodies, sokken, slippers en een opvallende bikini met het Zeeman-logo. Alles aan uiterst lage prijzen uiteraard, en enkel online verkrijgbaar.

15:05: Gezien de onzekerheden rond de coronacrisis heeft Kortrijk Xpo besloten om voedingsvakbeurs Tavola te verschuiven naar 21-22-23 maart 2021. Eerder was de beurs al eens verschoven van maart naar september 2020.

14:46: Lidl is in de regio West-Vlaanderen op zoek naar meer dan zestig nieuwe collega’s: 47 filiaalmedewerkers en 16 jobstudenten. De supermarktketen wil klaar te zijn voor de verwachte drukte aan de kust deze zomer.

13:58: Omdat toeristen nog wegblijven, is de omzet in de heropende winkels van Galeries Lafayette sterk teruggevallen. De warenhuisketen loopt minstens een miljard euro aan inkomsten mis en vraagt staatssteun.

10:58: Ook vandaag gaat de stakingsactie bij Decathlon in Willebroek verder. De vakbonden zijn naar verluidt boos nu ze vernemen dat de directie voor zichzelf nieuwe Tesla-wagens heeft aangekocht.

10:29: Topman Stephan Fanderl verlaat de noodlijdende warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof, die nu op zoek moet naar een nieuwe CEO om de dringende herstructurering in goede banen te leiden.

09:19: NIU, een beursgenoteerde wereldspeler in elektrische scooters, opent z’n eerste Belgische flagshipstore in het centrum van Antwerpen.

09:15: De drie lokale frisdrankmerken Ferm, Ritchie en Simone a Soif! slaan de handen in elkaar en lanceren het platform www.BelgianCraftDrinks.be waar mensen onder andere degustatieboxen kunnen bestellen.

09:09: Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway zou zijn Amerikaanse concurrent GrubHub willen overnemen, maar ook Uber en Delivery Hero zijn geïnteresseerd.

09:01: Morgen opent Albert Heijn een nieuwe winkel op het retailpark Shopping Pajot in Sint-Pieters-Leeuw. Het is al de elfde winkel voor franchisepartner Peeters-Govers. Het merk versterkt zo zijn aanwezigheid in de rand rond Brussel. 

 

Nieuwstelex 8 juni

16:05: Opnieuw bleef het distributiecentrum van Decathlon in Willebroek maandag dicht door een staking. Sinds de staking van vorige week dinsdag is er volgens de vakbonden nog niets veranderd. 

15:17: Pas tegen 2024 zal de situatie op luchthavens een beetje genormaliseerd zijn, verwacht Lagardère. De uitbater van taxfreeshops schrapt dan ook bijna één op de drie banen in België (180 op 550).

12:39: Modegroep FNG heeft een nieuwe CEO. Yves Pollé moet als "transformatiemanager" het herstel van de groep waarmaken.

11:50: Ook biergigant AB InBev stapt in de "direct-to-consumer"-verkoop: op een in alle stilte gelanceerde webshop verkoopt het bedrijf vijf merken direct aan de consument.

10:01: Vier supermarkten van Spar hebben een AED-toestel gekregen dankzij crowdfunding. Klanten konden hun aankoopbedrag naar boven laten afronden, om zo een toestel te helpen aankopen. De toestellen hangen aan de buitenkant van de winkels en zijn dus steeds beschikbaar voor de buurt.

09:49: Delhaize heeft in de piekperiode van de coronacrisis liefst veertig miljoen rollen wc-papier verkocht: vier keer meer dan normaal. 

09:28: Dille & Kamille heropent zaterdag zijn vestiging in Antwerpen na een ingrijpende verbouwing. Meest opvallende vernieuwing in het ontwerp is de grote serre vooraan, in het aanbod vallen de verpakkingsvrije wasmiddelen op. 

09:05: Het rommelt bij supermarktketen Colruyt: de vakbonden zijn boos omdat de keten onder andere overweegt om de verplichting om alleen te gaan winkelen, wil laten varen. 

09:00: Welkom bij de RetailDetail nieuwstelex van deze week

Tags: