RetailDetail telex: versoepeling lockdown in Frankrijk en Dubai

Nieuwstelex
Beeld: Shutterstock.com

22:07: In België mogen alle niet-essentiële winkels mogelijk weer open vanaf 11 mei, na een verplichte sluiting sinds 18 maart. Voorwaarde is de strikte naleving van de vereisten inzake ‘social distancing’.

14:12: In shoppingparadijs Dubai mogen de shoppingcenters weer openen onder strikte voorwaarden: op slechts 30% van hun capaciteit, gedurende 10 uur per dag, met een maximumduur van 3 uur per bezoek. Kinderen en zestigplussers zijn niet welkom.

13:58: Consolidatie bij koerierdiensten: in het VK heeft de concurrentiewaakhond groen licht gegeven voor de fusie van maaltijdbezorgers Just Eat en Takeaway.com. Enkele dagen eerder kreeg Amazon al de zegen voor een participatie in Deliveroo.

13:23: Ongetwijfeld het belangrijkste coronanieuws van vandaag komt van Reckitt Benckiser. De producent van Dettol waarschuwt namelijk om zijn producten niet te injecteren of te drinken, ondanks de uitstekend doordachte oproep van Donald Trump om dat wél te doen.

12:17: In Frankrijk wordt de lockdown verder versoepeld: vanaf 11 mei zouden de meeste retailers weer open mogen, bericht Reuters.

11:33: Uit verschillende hoeken wordt geprobeerd om het toezicht op het maximaal aantal klanten in winkels te automatiseren. Aldi Süd gaat bij 2000 Duitse winkels een beeldscherm met verkeerslichtfunctie plaatsen, maar ook de Nederlandse combinatie GTV/Aras heeft een soortgelijke oplossing klaar. Al is het maar de vraag of klanten braaf gaan 'luisteren' naar een beeldscherm...

10:09: Stap twee in de aanstellingsprocedure van Dolf van den Brink tot voorzitter van Heineken is gezet: na zijn voordracht in februari door het bestuur hebben de aandeelhouders er nu mee ingestemd. Stap drie volgt op 1 juni: dan volgt hij ook effectief Jean-François van Boxmeer op.

08:25: Na alle omzetdalingen is het nog eens tijd voor een mooie groei, en het is niet toevallig dat die van een supermarktketen komt. Het Franse Casino zag zijn kwartaalomzet met 7,9% stijgen, vooral dankzij een +14% in Latijns-Amerika.

07:56: De noodlijdende Franse babyketen Orchestra-Prémaman zag zijn kwartaalomzet voor de periode december-februari 7,6% dalen. Voor het volledige boekjaar daalde de omzet met 1,3% naar 563,5 miljoen euro.

07:21: Bij Nestlé gaf het eerste kwartaal wat gemengde gevoelens: terwijl de organische omzet met 4,3% steeg, zakten de reële verkoopcijfers met 6,2% tot 20,8 miljard Zwitserse frank (net geen 20 miljard euro).

 

Nieuwstelex 23 april

13:35: De Franse drankengroep Pernod Ricard zag zijn kwartaalomzet met bijna 14% dalen in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Vooral de Aziatische verkopen kregen een klap: daar verkocht de groep zowat een kwart minder.

12:50: Luxemerk Hermès is de volgende in het rijtje dat een omzetdaling moet toegeven. De kwartaalomzet daalde met 6,5% tot 1,5 miljard euro: vooral "Europa minus Frankrijk" en "Azië minus Japan" deden het slecht.

11:16: Ook Hongarije gaat mondmaskers in winkels verplichten, melden lokale media. Daarmee volgt het land het voorbeeld van onder andere buurland Oostenrijk.

10:25: Gaat de overname van Victoria's Secret dan toch niet door? Kandidaat-overnemer Sycamore wil door de coronacrisis de deal afblazen, berichten Amerikaanse media.

09:46: Een gemengd resultaat bij Unilever: terwijl door de lockdown de vraag naar ijsjes een flinke tik krijgt, stijgen productgroepen als zeep (Dove). De totale omzet blijft zowat gelijk, maar trekt zijn prognose voor 2020 (+3% omzet) in.

09:09: Sligro krijgt in België een oplawaai te verduren: de kwartaalomzet daalde van 56 miljoen naar 52 miljoen. Dankzij een dubbel zo grote stijging in Nederland ging de omzet er toch nog 5% op vooruit tot 533 miljoen euro. 

 

Nieuwstelex 22 april

16:20: Cijfers van o.a. Delhaize tonen aan dat de consument zijn gedrag significant verandert in deze lockdown. Meer vers, meer bio en minder bereide maaltijden: het verplichte thuiszitten inspireert velen om een evenwichtige levensstijl na te streven.

14:42: Fedargim, de sectororganisatie van producenten van tuingereedschap, trekt naar de Raad van State omdat zijn leden - en specifiek producent Stihl - zich benadeeld voelen door de huidige coronamaatregelen. "Waarom mogen hypermarkten wel tuinmachines verkopen en wij niet", vragen ze zich af.

11:28: Ikea wil ook in België zijn winkels in twee stappen heropenen: eerst enkel voor 'click & collect', in afwachting van een volledige heropening. Enkele andere ketens hebben al bevestigd ook voor zo'n scenario te willen gaan.

10:57: Ook Heineken voelt de sluiting van restaurants en cafés: de verkoop daalde met 2,1% in het eerste kwartaal (maar zelfs 14% in maart) en de winst viel zelfs zowat 70% terug. Het dividend wordt ook hier geschrapt, en enkele toplonen worden verlaagd.

10:32: Wijn is niet meer fijn, blijkt uit een nieuw Europees rapport. De wijnverkoop aan restaurants en cafés is logischerwijs enorm teruggevallen, maar dat wordt amper of niet gecompenseerd door hogere verkopen in supermarkten. Mensen verkiezen thuis andere dranken, klinkt het.

09:48: E-commercereus Amazon verlengt de sluiting van zijn Franse distributiecentra met nog eens drie dagen, tot 25 april. De centra sloten op 16 april na een veroordeling wegens het niet naleven van de coronamaatregelen. Amazon ging daartegen in beroep, een zaak die op 24 april voorkomt.

09:29: Luxegroep Kering krijgt coronaklappen: de omzet viel in het eerste kwartaal met meer dan 15% terug, vlaggenschip Gucci zag zelfs bijna 25% van de omzet verdwijnen. De luxegoederenproducent is wel optimistisch voor de toekomst dankzij de positieve evolutie in China, sinds de coronamaatregelen daar geleidelijk opgeheven worden.

08:53: De Belgische modegroep FNG stelt de presentatie van zijn jaarresultaten en de jaarlijkse algemene vergadering uit wegens de coronacrisis. "Praktische moeilijkheden" bemoeilijken de audit, klinkt het in een persbericht.

 

Nieuwstelex 21 april

17:25: Zuivelreus Danone rapporteert een mooie verkoopgroei (+3,7% op vergelijkbare basis). De Belgische dochter Alpro noteert een enorme toename in de verkoop van zijn plantaardige alternatieven voor zuivelproducten.

15:51: Na één maand lockdown ziet Delhaize dat enkele trends zich aftekenen. De verkoop van bladerdeeg, melk en verse gist steeg met respectievelijk 100%, 145% en 206%. Voor bloem was er een verdrievoudiging. De volumes van shampoo, haarkleuringen en huidverzorgingsproducten namen met 40% toe. Bleekmiddel ging maal vier, Dettol zelfs maal acht. Scheerproducten daalden met 10%...

15:12: Door de coronacrisis verkocht Coca-Cola een kwart minder sinds begin april. Dat komt vooral doordat grote evenementen zijn afgelast of uitgesteld en horecagelegenheden gesloten zijn.

11:08: De Britse en Amerikaanse takken van Le Pain Quotidien zitten in slechte papieren: alle (meer dan 2000) Amerikaanse werknemers hebben hun ontslag gekregen, de Britse winkels moeten ten laatste morgen een overnemer vinden.

10:25: Otentic perfumes sluit zijn beide Belgische vestigingen en gaat hier enkel nog online verder. Het concept opende in 2016 een (inmiddels gesloten) winkel in Antwerpen en bouwde sindsdien aan de weg met een Gentse en een nieuwe Antwerpse winkel. Na de overname door een Nederlandse groep volgden ook in dat land twee winkels, die zouden nu wel nog open blijven.

10:11: Kledingdiscounter Primark ziet zijn omzet letterlijk naar nul terugvallen, nu alle fysieke winkels gesloten zijn. Een webshop heeft de Ierse keten immers niet. Moederbedrijf AB Foods zegt bovendien zeer voorzichtig te willen zijn met de heropening van winkels, en legt een provisie van 284 miljoen pond (325 miljoen euro) aan voor de onverkochte voorraad.

09:45: De Britse retailer Asda heeft zijn contactloze 'Scan & Go mobile'-technologie uitgerold in al zijn 581 vestigingen. Voor de coronacrisis was de uitrol nog maar halfweg, maar de wil om de verspreiding van het virus tegen te gaan heeft dus voor een enorme versnelling gezorgd.

09:02: Carrefour gaat zijn divident halveren en CEO Alexandre Bompart doet afstand van een half maandloon, meldt de Franse keten. Ook in enkele andere bestuursvergoedingen wordt in deze coronacontext geknipt.

 

Nieuwstelex 20 april

14:38: Economieminister Nathalie Muylle wil supermarkten weer toelaten ook nieuwe kortingsacties te beginnen. Voorlopig mogen alleen acties die al vóór de coronacrisis liepen, volgehouden worden.

13:25: Amazon gaat zijn Franse magazijnen een dagje langer sluiten: tot woensdag blijven ze potdicht, terwijl er maatregelen getroffen worden om de werknemers tegen coronabesmetting te beschermen.

12:49: In de Verenigde Staten staat weer een grote retailnaam op omvallen. Luxewarenhuisketen Neiman Marcus dreigt na 112 jaar kopje onder te gaan, de coronacrisis zou de doodsteek betekenen voor het bedrijf dat al langer in moeilijkheden verkeer.

11:52: Opluchting bij de Nederlandse websupermarkt Picnic: de nieuwe cao die twee weken terug werd overeengekomen, is nu goedgekeurd door het overgrote deel van de werknemers.

10:34: Geen kortingen bij Carrefour, ook al zijn ze al even weer toegelaten. In de plaats daarvan deelt de keten 500 bonuspunten uit (wat overeenkomt met 5 euro korting op een aankoop vanaf 50 euro).

09:50: Als eerste grote Franse groep heeft Fnac Darty (met ook Vanden Borre onder zijn vleugels) staatssteun toegezegd gekregen om de coronacrisis te overleven. Het gaat om een lening van een half miljard euro, meldt L'Obs.

09:39: Net als in Frankrijk belooft supermarktketen Intermarché ook in zijn Belgische winkels 10.000 prijzen te "bevriezen". 

09:17: Supermarktketen Match gaat zijn Belgische klanten gratis thuislevering aanbieden vanuit zijn Franse grenswinkels, aangezien de grenzen gesloten zijn. Lokale winkeliers en burgemeesters veroordelen de actie scherp.

09:03: Woonwinkelketen Ikea gaat klanten per videochat advies geven, ter vervanging van de adviesgesprekken in de winkels die niet kunnen doorgaan zolang de Belgische vestigingen dicht moeten blijven.

09:00: Welkom bij de RetailDetail nieuwstelex van deze week.

Tags: