Facebook krijgt boete van 500 miljoen dollar wegens diefstal

Facebook krijgt boete van 500 miljoen dollar wegens diefstal
Shutterstock

Facebook is veroordeeld tot een boete van 500 miljoen dollar (460 miljoen euro), nadat het een rechtszaak verloor rond de technologie die wordt gebruikt in de virtualrealityheadset Oculus Rift. Die zou gestolen zijn van ZeniMax.

Facebook in beroep

Eigenlijk gaat het hier over een rechtszaak tussen Oculus en ZeniMax, maar Oculus is al een tijdje in handen van Facebook, dat er toen twee miljard dollar voor over had. ZeniMax had Oculus aangeklaagd, omdat de technologie die in de virtual reality bril wordt gebruikt, gestolen zou zijn.

 

Centraal in de zaak staat John Carmack, die in 2013 zowel voor ZeniMax als voor Oculus aan de slag was. Eind 2013 ging hij echter voltijds aan de slag bij Oculus, maar volgens ZeniMax heeft hij toen technologie op een ongeoorloofde manier meegenomen hebben naar Oculus en had Oculus op zichzelf helemaal niet de juiste technologie of expertise om de Oculus Rift te ontwikkelen. Oculus zou voor zijn prototype dan ook gebruik gemaakt hebben van technologie van ZeniMax.

 

Een jury heeft ZeniMax nu gelijk gegeven in de zaak en Facebook veroordeeld tot een boete van een half miljard dollar. Facebook heeft echter al laten weten in beroep te gaan en ZeniMax wil mogelijk ook nog een stap verder gaan. Het bekijkt immers of het de verkoop van Oculus aan Facebook aan banden te leggen. Niet toevallig had ZeniMax oorspronkelijk twee miljard dollar geëist.