‘Te flexibel, te goedkoop, te streng’
Amazon hanteert, volgens het FNV, veel te lage lonen en is ook erg ‘flexibel’ met arbeidscontracten: slechts tien procent van de Europese werknemers van Amazon zou een vast contract hebben.
Niet enkel in Nederland, maar ook in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk stellen de vakbonden zich vragen bij de manier van werken van Amazon. Ook zij hekelen de lage lonen, korte lunchtijden en grote wandelafstanden in de distributiecentra.
Erger nog zijn de strenge beveiligingsmaatregelen voor werknemers: tijdens hun werk zou het bijvoorbeeld verboden zijn voor Amazon-werknemers om met elkaar te praten. Chefs zouden er zeer strikt op letten dat deze regel ook echt wordt nageleefd door de werknemers.
‘Competitief loon, veel andere voordelen’
Amazon verzekert dan weer dat het zijn werknemers een goede werkomgeving geeft, samen met een competitief loon en de mogelijkheid tot opleidingen en doorgroei naar verantwoordelijke posities binnen het bedrijf. Daarnaast duidt Amazon ook op een reeks andere voordelen, zoals levensverzekering, aanvullend pensioen, personeelskortingen, aandelenopties, hospitalisatieverzekering en beloningen die gekoppeld zijn aan prestaties.
Bij Amazon werken in Duitsland en Groot-Brittannië samen ongeveer 3000 mensen, waarvan slechts 300 een vast contract hebben. In drukke periodes, zoals het eindejaar, kan het aantal werknemers wel oplopen tot 10.000 à 15.000. Om die stijging te verwerken, werkt Amazon met een groot aantal uitzendkrachten. Het gemiddelde uurloon bij Amazon is 9,36 euro, wat twintig procent lager is dan het gemiddelde in de distributiesector. Amazon draait in Europa een omzet van 6,5 miljard euro. (YVL)