De Londense City is verlekkerd op Action

De Londense City is verlekkerd op Action
Shutterstock

Volgens de Britse zakenbank Morgan Stanley is de Benelux-discounter Action zo’n 10 miljard euro waard. En dat is dan nog “een conservatieve rekenoefening”. Grootaandeelhouder 3i zag de koers van zijn aandeel meteen flink stijgen.

Bijna dubbel zoveel waard

Begin maart pakte discountketen Action uit met alweer prima jaarresultaten: het aantal winkels was gestegen van 655 naar 852 en de omzet klokte af op een record van 2,675 miljard euro, liefst 34 procent meer dan het jaar voordien.

 

Dat enorme succes laat ook de City, het financiële hart van Londen, niet onberoerd. Zo zetten zakenbank Morgan Stanley de Britse private-equityreus 3i ‑ hoofdaandeelhouder van Action ‑ op de kooplijst en verhoogt het koersdoel naar 831 pence. “We denken dat het belang van 3i in Action alleen al goed is voor meer dan 250 pence per aandeel”, schrijft analist Geoff Ruddell van Morgan Stanley.

 

De zakenbank waardeerde Action tot nog toe op 5,5 miljard euro, enkel en alleen op basis van de brutobedrijfswinst. “We denken echter dat die waardering onvoldoende rekening houdt met het groeipotentieel op lange termijn en met de ongewoon hoge cashflow van de keten. Daarom vinden we een waardering op basis van de verwachte kasstromen relevanter en dan komt zelfs een conservatieve rekenoefening uit op meer dan 10 miljard euro.”

 

Nóg beter dan B&M Stores

In zijn rapport trekt Morgan Stanley overigens flink wat parallellen met de Britse woondiscounter B&M Stores, de snelst groeiende winkelketen van het Verenigd Koninkrijk. Beide ketens hebben ruim 700 vestigingen, ze verkopen gelijkaardige producten tegen discountprijzen die zo laag zijn dat het internet geen concurrentie vormt en zowel Action als B&M haalt vlot de kaap van de 2 miljard omzet.

 

Maar terwijl de analist het groeiverhaal van B&M omschrijft als “aantrekkelijk”, bestempelt  hij dat van Action als “ronduit uitzonderlijk” dankzij een hogere verkoopdensiteit, een superieure cashconversie en een bewezen internationaal expansietraject dat nog zeker een decennium kan meegaan.

 

Niet verwonderlijk dus dat het aandeel van 3i op de London Stock Exchange na zo’n lovend rapport 5,7% omhoogschoot tot 740,50 pence.